3.10.11

6 Things To Consider Before Publishing Your Love Life Online- Hanis Zalikha


Salam.


Aku tertarik sangat bila baca entry "6 Things To Consider Before Publishing Your  Love Life Online" daripada blogger yang aku boleh cakap she's beauty with brain. Siapa lagi kalau bukan Hanis Zalikha. Aku memang adore dengan penulisan dia. Jujur, menarik, informatif dan yang paling penting her writing is always inspire me!



So, berbalik kepada entry beliau tentang perihal manusia seantero alam yang mempublish kisah cinta mereka kepada umum atau lebih spesifik, melalui atas talian (online). She was listed 6 points why she won't exposed her personal love life to the public. Let me go through one by one. It's kinda interesting you know!


1. Your Audience


Ni point pertama yang beliau list out. Ok aku bagi contoh dekat Facebook. Kau ada ramai kawan tak kiralah kawan baik ke kawan tak baik ke, kawan masa sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, kawan2 universiti seterusnya kawan2 kerja tu tak termasuk lagi saudara mara, boss, clients (bagi yang ada clients la), jiran2 dan semualah. So, cuba kau bayangkan bila kau terlalu exposedkan kisah cinta kau tu hinggakan pergi pasar malam beli cendol dengan boyfriend/ girlfriend pon kau nak nak cerita jugak. Bagi kau benda tu perkara biasa tapi bagi sesetengah orang (macam aku) tak perlu kot nak heboh satu Malaya. Betul, sebabnya aku rasa benda tu sangat common and everyone are facing it! Unless, masa korang balik dari pasar malam tu korang terserempak dengan Faizal Tahir ke, takpelah jugak, berbaloi la nak cerita. HAHA!


Yang paling aku kelakar bila baca Hanis tulis part ni.


"Tak berwibawa betul nak cerita hari tuh kitew giew Uptown mamam doyan (durian dalam bahasa takde gigi) dengan diew hewhewhew nafas diew bau doyan lew pastuew, kitew pon samew jew, maluewww hikhikhik."

LOL! You also have sense of humor, Hanis!

So think, who is your audience/reader/follower/FB friend? Is that really what you want to expose to them? My future boss might be reading this too... (HELLO FUTURE BOSS!) -Hanis-



2. Privacy Issue




This is also one of the important point to think of. When you are exposed your private life to the public then, there is no more privacy for you and your lover. For me, there are things that I'd like to keep private because as a blogger (who exposes almost everything; study, family, friends, interests), I do need my own space. And my partner does need his space as well.  Kita kena ingat ada benda yang kita boleh share dengan public, ada benda yang kita tak boleh share or even TAK PERLU share dengan public.Reason dia senang je. PRIVACY ISSUE! So, once again, think!



3. Public Rating

Most of us have the tendency to judge/rate/compare someone's partner. I am not willing to let my other half go through that. Physical/economical/mental semua nak komen (mulut orang, takleh nak tahan jadi lebih baik avoid awal-awal).

Worse, I've seen some cases di mana sang public figure tukar-tukar boyfriend dan orang compare current boyfriend/husband with previous boyfriend. Tak ke stress? -Hanis-



4. Trash Can

No one wants to go separate ways in bitterness, but can you foresee the future? Kalau tertempek muka sang kekasih dalam entri terdahulu (we talk about bloggers), bila tak berhasil antara anda berdua, ha kan dah kena buang one good entry. Kalau banyak penulisan anda ada include dia? Ha kan dah kena buang few good entries.

Rugi... rugi...

Lagi drastik bila terpaksa tukar blog address/banner/host terus. -Hanis-


Ohyeaaahhh..point ini jugak sangat bagus. Aku setuju. Bukan saje di kalangan bloggers, tapi di kalangan Facebook-ers pon. Contohhya bila anda uplaod gambar2 mesra-ala-ala-orang-tengah-bahagia-macam-dia-je-yang-ada-kekasih dekat Facebook siap buat satu album khas lagi and tibe2 anda ter-clash dengan Bf/Gf anda. So, apa akan jadi pada album tersebut? Nak biar je dekat situ? No No No...for sure anda akan delete kan. So whats the point???? Alah, simpan jelah kenangan bahagia anda bersama Bf/Gf anda sendiri, diam2 kat dalam laptop atau handphone.

*Terasa dan sentap sebab aku pon pernah buat macam ni dulu. DULU, Ok!*



5. Over feeling


"Toleransi orang terhadap material jiwang berlainan. Ada yang suka nak baca, ada yang rasa nak pelangkung. Anda ada kan kawan di Facebook yang suka canang-canang pasangan dia, aktiviti mereka bersama, ekpresi cinta di hati, setiap 5minit? Ha anda suka? Kalau anda suka baguslah, anda memang penyayang. LOL!

Jadi saya nak elak benda tuh lebih baik jangan mulakan. Mana kita tahu kan, kot-kot dah angau takleh kawal. Nanti tulis pun macam bagus, pakwe I paling best/sweet/romantik/hot/berasap. Jenuh korang nak mengadap.

Takpelah, biar kami angau berdua sahaja. Last time I checked, love is between two people." - Hanis-


6. Special Place


"Begini. I buat belog dari I umur 18tahun. Imagine kalau dari waktu I start belog, setiap kali tukar pasangan, I tulis kat belog ini. Wah! Meriah uols! Takleh jadi... takleh jadi... Macam dah takde apa yang istimewa. Jadi apakata siapa yang menang (best man wins gitueww) je, boleh difeaturekan. Nama dia : Hasben." -Hanis lagi-


Wahhh..point last ni pon best! As for me, my personal love life, just let it be a very special story  just for my future husband and I......ONLY! Baru lah ada feeling2 romance sikit nanti. Ni tak, semua benda orang luar dah tahu, so whats left for both of you???? Lu pikir la sendiri!


For the full entry from Hanis Zulaikha, feel free to read it--->>> HERE

Another good writing, Hanis Zalikha! Kipidap!

3 comments:

aLia-nL said...

you're right.just keep all that to ourselves kan? or just write/publish moderately.i was once like that.but experience taught me =)

nak jiwang lebih2.jiwang berdua je la.hahahaha

May Maisarah said...

Yes, exactly, Alia! I'm used to be like that too...but it was the time which i still not matured enough.haha.

sokay, we learn from the past, right? :)

Yana Farinha said...

kita pon same ... sikit2 nak cito. ape bende tah..