24.11.11

Don't Be Sad. Allah Is With Us.


Salam


Aku stress. Kerja banyak yang amat. Tak tahu nak mula yang mana dulu. Dari semalam lagi macam ni. Last2 decide pergi rapat2 dengan katil, usap2 katak gemok and then...zzzz...selamat.... Macam ni lah aku kalau serabut kerja banyak sangat. Bukannya cuba nak siapkan one by one. Lagi banyak tidur! Lepas tu bila bangun tidur mulalah nak menyesal dengan diri sendiri sebab tidur, barulah reti tahu nak hargai masa. Nonsense may! Pi la tidur lagi lepas ni, tak payah bangun terus. Ouhh over la pulak. Ok, cukup mukadimah untuk hari ni. Takmo cerita pasal stress, pasal mood swing, pasal kerja bertimbun, pasal presentation, pasal test..ouchhhh!  Lagi menambah tekanan ada ar! Dush22!!! 




Hilang stress bila tengok makhluk Allah yang super duper comel ini. Ouhhhh bakal suami, nak anak macam ni jugak boleh takkk????!! *melting*



Sebenarnya aku muncul dekat sini bukannya apa, sekadar nak lepaskan perasaan serabut aku ni. Nak mengadu dekat suami, suami tak ada lagi. Dekat yang di atas sana dah mengadu dah...cuma sesaja nak manja2 dengan belog ni nak luah perasaan sikit. Auuwww gediknya beliau! Memang sekarang ni banyak sangat yang menuntut perhatian aku, tak tahu nak pi peluk siapa dulu. Presentation, buletin report, test, assignments dan macam2 lagi. Erm...kalau i peluk u boleh tak?? Ngaaaaaa.....*kidding*



Walaupun sekarang aku dah mula rasa down, tapi aku seharusnya ingat bahawa




Disebabkan inilah aku perlu


Kalau kau rasa kau tu susah, ingat, ramai lagi yang lebih susah dari kau. Lagi satu aku ni baru tahap buat degree, yang kat luar sana tu lagi ramai haa yang tengah buat master, Phd, ok je dioarang tu... so tak payahlah nak stress2 sangat duk fikirkan beban tugasan yang memanggil tu. Belajar kat atas dunia ni mana ada senang, sekelip mata je kau boleh berjaya? No! Sebelum berjaya kenalah rasa susah dulu. Kenalah harungi ranjau, onak dan duri. Nanti bila dah berjaya barulah best sikit nak cerita dekat anak2 yang mama dia ni bukan main tak tidur malam duk study, duk pulun siapkan assignment semata2 nak berjaya, semata2 nak dapat papa yang hensem dan banyak duit. Ehh?? Alamak, terover pulak! 



Maka dengan itu marilah kita sama-sama




Kerana cabaran dan dugaan yang kita hadapi sekarang sebenarnya menguatkan kita. 



The most important thing is you have to




Ya Allah, forgive me. Sometimes I'm too quick to judge, too harsh, too ignorant, too unkind, too rash, too obnoxious, too selfish, too idiotic...



"Don't be sad. Allah is with us [9:40]"



Once you can control your mind, then everything will be okay. So, when you feel stress and tense, just ask your brain and your mind to get rid off that feeling and try to act as you are the most happiest person in the world! Think positive!




“Allah tak pernah janjikan langit selalu biru, jalan hidup tanpa batu, matahari tanpa hujan, kebahagiaan tanpa kesedihan, kejayaan tanpa perjuangan. 

Tapi Allah janjikan kemudahan bersama kesulitan, rahmat dalam ujian, ganjaran buat kesabaran, keteguhan dalam perjuangan.. 

Bukankah indahnya pelangi baru kita rasakan setelah turunnya hujan?”




Nota 1: I will be away for these few days or maybe a week. Wanna spent my weekend with my brother and sister in law. Will go back to Rawang after class tomorrow. Yeyyy!!!! 

p/s: walaupon tak update belog, tapi aku aktif je kat twitter tuh. (rujuk di sidebar)


Nota 2: Niat di hati nak buat puding oreo untuk budak2 ni. Kesian sangat haritu diorang dapat rasa sepotong kecik je sorang. Tak sampai hati pulak bila diorang asyik tanya je bila aku nak buat lagi puding tu. Insyaallah sayangsss semua. Isnin ni i bawak okay..:)


Nota 3: Minggu depan ada test Parasitology. Isnin depan tu supervisor yang baik hati nak buat ujian SPSS untuk anak2 bawah dia. Aduhaiii..aku lemah betul bab2 SPSS ni. *nangesss*





Smile...it irritates those who wish to destroy you. :)


Naaaahh..jangan rindu dekat budak Mamay ni tauuu..
(best pulak bila ada orang panggil mamay. haha. takpe, jangan risau, mamay ni tak rampas suami orang.lol!)



Jage diri. jangan stress22 nanti cepat tuaaa!!!
Doakan agar budak Mamay ni kuat! Owyeahhh!!!!

Bai semua!

love,
-budak mamay-


10 comments:

re'a said...

gudluck dear...moga terus kuat melangkah...:)

one shaheeda said...

mamay..
t bwak puding oreo utk adk wan yg comel ni ye :P

May Maisarah said...

@rea:

Thankssss awopp! kamu juger! =))

May Maisarah said...

@wawan:

insyaallah...if gak ada apa2 halangan will do for youuu..=))

adham ismail said...

minumlah anlene!tulang anda pasti kuat dan sihat!haha.

May Maisarah said...

@pokcik jambu:

takmo! nk minum nescafe! hihi. *just kidding*...iyolahhhhh....=))

aLia-nL said...

stress buat fyp ke? hehe.bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian =) yang penting, usaha! good luckkk!

May Maisarah said...

@alia:

yup...agak stress laaa...hihi..anyway, thankss yaa...you too! =))

Hanis Haziqah said...

may! chaiyok2! jangan stress2 okie :)

May Maisarah said...

@hanis:

Oraittt..insyaallah..thanks hanis! =))