26.1.11

Kenikmatan Malam Pertama Bersama.....

Dah lame aku tak stay up memalam cam ni. Rasanya ni kali pertama untuk semester ni. Dulu-dulu aku memang selalu jugak stay up especially masa kat matriks and time sekolah duk hostel dulu plus bila musim2 exam. Aku memang suka stay up sebab time tuh semua orang dah tidur and surrounding that time memang best. Tenang. Nak lagi best kalau dapat dengar bunyi cengkerik duk mengawan. Eh. Baru ada feel nak study. And nak lagi masyuk kalau time tuh hujan  lebat pulak. Perghhh memang best kalau dapat sambung tidur je. Tak payah stay up. Hahahahah.



 Teka-teki: Apakah yang terdapat di dalam mangkuk ini?


Biasanya aku akan stay up bila petang tu aku kuat main. Maksud aku bile aku dah beriadah like main tenis or jogging. Bila petang dah main, banyak keluar peluh so memang letih so lepas maghrib mata memang dah malu2 nak terbuka so so..... Sleepy maaa.... Apa lagi kan. Tak payah la nak tunggu lagi. Tidur la jawabnya. Bukan ke ubat yang paling mujarab bila kita mengatuk adalah tidur?

So, (asyik so je dari tadi) bila dah pas Maghrib masuk tidur, kalau bangun pagi esok memang over la kan. Tu nama dia tidur tak HINGAT dunia! But sometimes kerap jugak aku terover tidur sampai pagi esok terus. Huhu. Pastu bila bangun je mula la nak menyesal sebab tak bangun study. Hahaha. Alasan. Padahal memang sengaja buat2 tak sedar bila alarm hp duk meraung2.

Tapi sebenarnya bagi aku stay up dengan tak stay up sama je. Maksud aku dari segi duration study tu lah. Sebabnya, biasanya kalau aku stay up sampai pagi then after Subuh mesti aku akan tidur sampai tengah hari if weekend la. Kalau hari biasa tak boleh la, ada class. Meaning that, kalau stay up, mesti akan bangun lambat. Kalau tak stay up, akan bangun awal. After Subuh kita dah rasa segar kan. So tendency untuk sambung tidur mungkin agak tipis kecuali kalau bangun tidur hujan tengah lebat, confirm akan tarik selimut semula.

Iklan sebentar. 
Tadaaaaa~~~~~~~~~~~~
Slurrppppp22.................

Damping malam. lol


Orait, sambung balik.
Rumusan yang aku dapat buat kat sini is:

If stay up:
9pm-6am---->>study
6am-12 noon---->> tidur (qada')

If tak stay up:
1am-6am--->>tidur
6am-12noon--->>study

Sebab tu aku cakap actually tak ada beza pon, kalau stay up memalam, pagi esok tu mesti akan tidur tak HINGAT dunia. Kononya stay up. hahahaha. Well, semua tu depends on individual la kan. Sesetengah orang memang jenis burung hantu. Tiap2 malam stay up. Layan facebook. Hahaha. Contoh paling dekat adalah housemate aku sorang nih. Dia ni memang selalu stay up. Dia akan tidur after Subuh especially weekend la. Then nak masuk Zohor baru bangun. Huhu. Yang sorang lagi pulak memang jenis tak boleh tidur lambat. Dalam hidup dia memang tak ade istilah stay up barangkali. Dia tidur awal and akan bangun awal.



 Terliur tak?

 Slurrpppp....
Arghhh.....*kenyit2 mata*


Which one is much better? stay up, bangun lambat. Tak stay up, bangun awal?

6 comments:

mancai said...

sedapnya sambil layan megi...

zyr zh said...

sbnanye kalo stay up tu byknye layan fb je...kalo akulah kan,,,,ahahahah

Einaz Shah Rizal Thomas said...

this is my 1st time read your blog .
juat want to say haiy ;)

from :
einaz shah rizal thomas ;')

yanalililala said...

hahahha. terigt mse kte kat matrik dulu

May Maisarah said...

@mancai:
oyeahh.mmg best!

@zyr:
hahaha..ko memang!

@einaz:
hai2...nice to meet u bebeh. =))

@yana:
haah kan..rindu sangat2.

Anonymous said...

spe weyh housemate ko tu?lalala~